Panini, lämpimien leipien klassikko

Lämpimät leivät ovat vuodesta toiseen pienten ateriahetkien suosikkeja, olipa kyse välipalasta, ilta-ateriasta tai muuten vain halusta haukata jotain tuttua ja turvallista. Suosikin asema on helppo ymmärtää, kukapa ei rakastaisi maistuvia täytteitä rapean leivän välissä. Eri maissa on omat klassikkonsa lämpimille leiville ja yksi tunnetuimmista on panini, jälleen yksi italialaisen keittiön lahja maailmalle.
Panini on itse asiassa monikko sanasta panino, tarkoittaen pientä taitettua leipää, joka usein on grillattu. Yksittäistä leipää pitäisikin kutsua paninoksi, mutta panini on vakiintunut tämän leipäherkun nimeksi lähes kaikkialla Italian ulkopuolella. Vai lieneekö monikon käyttö perua siitä, että tuo maukas leipä vie kielen mennessään ja helposti tekee mieli jo seuraavaa?
Paninien synty ajoittuu 1950 ja -60-luvuille, jolloin niitä alettiin tarjoamaan nopeina ja helppoina aterioina työväestölle. Samaan tarkoitukseen leivät sopivat edelleen, mutta ne ovat oivia myös välipalana, retkieväänä, brunssilla, iltapalana -siis ruokahetkessä kuin ruokahetkessä! Herkullisimmillaan paninit ovat lämpiminä, mutta nälän tai kiireen yllättäessä ne voi nauttia myös kylmänä.
HK Panineissä käytetään mehevää, Suomessa leivottua paninileipää ja täytteet ovat vahvasti italialaisvaikutteisia: kinkku-salami-cheddar ja tomaatti-mozzarella. Suomalaisten suosituin proteiininlähde kana pääsee oikeuksiinsa HK Kana-Cheddar-paninissa. HK:n panineissa liha on aina suomalaista ja tuotteet on valmistettu Suomessa. Mikä näistä on sinun herkkusi ja nautitko sen kylmänä vai lämpiminä?